Манастир Тумане и Сребрено езеро

1 Day

Overview

Манастир Тумане е православен манастир на браничевската Епархија на Српската православна црква. Се наоѓа во Голубачката долина на само 12 километри одалечен од Голубац. За името на манастирот постојат неколку легенди за Милош Обилиќ, прославениот косовски јунак. Милош е роден во околното село Кобиље, а имал и свој дворец во околното село Двориште. Еден ден ловејќи во блиската шума го ранил монахот Зоксим Синајит кој престојувал во блиската пештера. Кога го однесле на лечење, монахот изговорил ту мани односно нема лек, оставиме тука да умрам. Како знак на покајание изградил манастир во кој биле положени моштите на Зоксим. Точното време за изградба не се знае но прв пат се појавува во пописите од 1572/3 година.

Термини:

18.11.2023 – 19.11.2023

09.12.2023-10.12.2023

23.12.2023-24.12.2023

ЦЕНА ПО ЛИЦЕ: 1700 денари

Itinerary

• Тргнување од Дрводекор, во 23:00 часот (собирање на група 22:45 ч.) • Ноќно возење со попатни паузи за пауза и царински формалности. • Предвидено време за пристигнување во манастирот во утринските часови. • Утринска молитва. • Поаѓање за Сребрено езеро. Слободно време за индивидуална проштетка. • Предвидено време за тргнување за Скопје во 17:00 часот.

Понудата вклучува

  • • Превоз на наведените локации.
  • • Организација и водство на патувањето.
  • • Посета на манастир Тумане
  • • Посета на Сребрено езеро

Понудата не вклучува

  • Индивидуални трошоци
  • Патничко осигурување

You can send your enquiry via the form below.

Манастир Тумане и Сребрено езеро
From € 27
/ Adult
From € 25
/ Child