ПЛАНИНАТА РТАЊ И НАЈПОЗНАТАТА БАЊА СОКОБАЊА

ПРВИ МАЈ – Еднодневно патување

ПЛАНИНАТА РТАЊ И НАЈПОЗНАТАТА БАЊА СОКОБАЊА

Ртањ – претставува феномен кој од година во година привлекува се поголем број туристи, авантуристи, планинари, но и научници. Секој кој барем еднаш ја посетил оваа планина, тврди дека воздухот тука поинаку мириса и дека природата има несекојдневна убавина. Многумина говорат и за позитивната енергија која ја почувствувале престојувајќи тука. Ртањ е познат и по ендемските билки кои растат на неговите падини и кои се заштитени со закон. Најпознат е Ртањскиот чај (Saturea montana) кој има многубројни лековити својства. На ртањскиот врв – Шиљак (1.565 m), како симболот на планината, се наоѓаат остатоците од некогашната црква Св. Ѓорѓи. Оваа црква е изградена во 1935-та година, од страна на Грета, сопруга на сопственикот на рудникот „Ртањ“ Јулиус Минх, во знак на неговото сеќавање и со помош на 1000 работници.

Природната пирамида во Источна Србија, за која се верува дека е шуплива внатре, сите влезови во неа се затворени, бидејќи, како што велат, кој поминувал низ неа веќе не бил истата личност. Пирамидите треба да ја имаат целата своја енергија на врвот, но Ртањ ги испраќа своите најсилни бранови на дното, што е само една од особеностите на Ртањ. Иако истражувањето на академик Јован Давидовиќ и научникот Саша Нафефеј започнало кон крајот на 20 век, оваа планина им била позната на луѓето со милениуми по своите необични способности. Значењето на Ртањ за Словените низ вековите најдобро се објаснува со фактот дека Ртањ бил важен како Олимп за Грците уште од античко време.

Се верува дека Ртањ ја апсорбира енергијата со својот врв „колку што достигнува нејзината сенка“, кои се електрични, магнетни и органски. Подоцна, таа енергија од планината зрачи и се „апсорбира“ од оние на кои им е потребна. Ефектот на овие енергии може да се почувствува во Светилиштето, исто така познато како „Врело“.

Itinerary

Day 1 :
ДЕН 1
01.05.2024 Собир на групата на Дрводекор во 03:45 ч. Тргнување кон Ртањ во 04:00. Можност за земање патници и од Куманово во 04:30. Се патува преку граничен премин Табановце со попатни паузи за одмор и царински формалности. Пристигнување во ‘Ртањ во утринските часови. Посета на градината со ружи на семејството Минх, кои ја основале населбата Врело – локалитетот со позитивни магнетни зрачења кои имаат благотворно влијание на организмот. Лазарева пештера, најдолгата пештера во Србија (9.505 м), позната по необичен пештерски накит, во двете дворани, „Концертна“ и „Двораната на лилјаците“, каде што живеат 24 врсти на лилјаци од 27 врсти регистрирани во Европа Манастирите Света Петка, Лозица, Лапушње, Покрова Св. Богородице и Св. Роман. Во договореното време упатување кон Сокобања. Зеленото срце на Србија. Посета на водопадот РИПАЉКА. Слободно време за прошетка и ручек. Во договореното време тргнување кон Македонија. Пристигнување во Македонија во вечерните часови. Цена по лице 1700 ден. Термин: 01.05.2024

ЦЕНА НА АРАНЖМАНОТ: 1700 денари

Понудата вклучува

  • Автобуски превоз Скопје-Ртањ-Сокобања-Скопје
  • Посета на Ртањ
  • Посета на Сокобања
  • Посета на водопадот Рипаљка
  • Лиценциран пратител во текот на патувањето

Понудата не вклучува

  • Патничко осигурување
  • Индивидуални трошкови

You can send your enquiry via the form below.

ПЛАНИНАТА РТАЊ И НАЈПОЗНАТАТА БАЊА СОКОБАЊА
From € 27
/ Adult