Истанбул се наоѓа на Босфор, поранешна престолнина на три големи империи – римска, византиска и османлиска. Анкара е прогласена за главен град. Истанбул е најголемиот град во Турција со неговиот културен и економски центар.

Да се посети Истанбул значи да се посетат прекрасните палати и барем некои од многуте џамии, прекрасни градби, кои предизвикуваат восхит, смиреност и длабоко почитување. Изворите велат дека ги има околу 2700, но секој ден се градат нови, па статистиката брзо се менува. Бројката вели дека исламот е доминантна религија, а џамијата е најраспространета институција.

Најпознати џамии кои секако треба да ги посетите се:
Аја Софија, куќата на османлиските султани Палатата Топкапи, со својата сина керамика џамија Султан Ахмет („сина џамија“), Нова џамија, Сулејманије Џамија и џамија Долмабахче.
Истанбул е полн со прекрасни погледи на градот. Еден од омилените е силуетата на градот од брод на Босфор на зајдисонце.

На друго место се појавува поглед од мостот. За панорамски поглед на Истанбул, можете да ја посетите кулата Галата или еден од многуте барови на покривот.

8-МИ МАРТ

🌹8ми Март ИСТАНБУЛ🌹 Прославете поинаков 8ми Март оваа година, прославете го во Истанбул со крстарење по Босфор под ноќното небо на Истанбул, восхитувајќи се на...
View Details
Available through out the year:
 • Јан
 • Фев
 • Мар
 • Апр
 • Мај
 • Јун
 • Јул
 • Авг
 • Сеп
 • Окт
 • Ное
 • Дек

ВЕЛИГДЕН

Истанбул Велигден ( 2 ноќи ) Најголемата метропола во светот, велеград, финансиски и културен центар... сето ова е малку за да се опише еден од...
View Details
Available through out the year:
 • Јан
 • Фев
 • Мар
 • Апр
 • Мај
 • Јун
 • Јул
 • Авг
 • Сеп
 • Окт
 • Ное
 • Дек
Истанбул Велигден ( 3 ноќи ) Најголемата метропола во светот, велеград, финансиски и културен центар… сето ова е малку за да се опише еден од...
View Details
Available through out the year:
 • Јан
 • Фев
 • Мар
 • Апр
 • Мај
 • Јун
 • Јул
 • Авг
 • Сеп
 • Окт
 • Ное
 • Дек

ВЕЛИГДЕН

Истанбул Велигден ( 2 ноќи ) Најголемата метропола во светот, велеград, финансиски и културен центар... сето ова е малку за да се опише еден од...
View Details
Available through out the year:
 • Јан
 • Фев
 • Мар
 • Апр
 • Мај
 • Јун
 • Јул
 • Авг
 • Сеп
 • Окт
 • Ное
 • Дек
Истанбул Велигден ( 3 ноќи ) Најголемата метропола во светот, велеград, финансиски и културен центар… сето ова е малку за да се опише еден од...
View Details
Available through out the year:
 • Јан
 • Фев
 • Мар
 • Апр
 • Мај
 • Јун
 • Јул
 • Авг
 • Сеп
 • Окт
 • Ное
 • Дек